Valmennusjärjestelmä

Voimistelijan polku Akron Taika -valmennuskeskuksella

Akrobatiavoimistelijan polun alkutaipaleella ryhmät menevät puhtaasti iän mukaan. Pääsääntöisesti 1-3 kertaa viikossa harjoittelevissa ryhmissä kaikki ryhmän voimistelijat ovat suunnilleen saman ikäisiä ja harjoittelevat samalla tavalla. Harjoittelun pääpaino on yksilötaidoissa ja fyysisten ominaisuuksien kehittämisessä. Pari- ja ryhmäliikkeisiin tutustutaan vähitellen.

Pidemmälle edetessä voimistelijoille tulee omat roolit: pienimmät nousevat korkeuksiin topin roolissa ja isoimmat nostelevat ja heittelevät joukkuekavereita basen roolissa. Useamman kerran viikossa harjoittelevat ryhmät osallistuvat myös kilpailuihin. Poikkeuksena kaikkein nuorimpien jatkoryhmät, jotka harjoittelevat jo paljon, mutta iän puolesta eivät vielä voi kilpailuihin osallistua. Kilpailuiden ikäraja on 7 vuotta.

Akrobatiavoimistelussa voi kilpailla yksin, pienryhmässä (pari/ trio/nelikko) tai isossa show-ryhmässä. Useimmat ryhmät tekevät näitä kaikkia. Samassa ryhmässä voi olla hyvin eri ikäisiä voimistelijoita.

Tytöille ja pojille on omat ryhmänsä. Ainoastaan aikuisten perheakron ryhmät ovat sekaryhmiä. Kaikki ryhmät tekevät tiivistä yhteistyötä muiden ryhmien kanssa.

Harrastuksen aloittaminen

Akrobatiavoimisteluun on helppo päästä mukaan. Ryhmiä on paljon kaiken ikäisille (myös aikuisille), joten vaihtoehtoja löytyy moneen lähtöön. Akron voi aloittaa aikaisintaan 2-vuotiaana perheakrosta. Pelkille lapsille tarkoitettuihin ryhmiin pääsee 4-vuotiaana. Valmentajat suosittelevat sopivaa ryhmää, mikäli oma veikkaus sopivimmasta ryhmästä ei osunut heti kohdilleen.

Kerran viikossa harjoittelevat alkeisryhmät on tarkoitettu nimen mukaisesti aloittelijoille. Jatko- ja kilparyhmiin edetään useimmiten alkeisryhmien kautta, mutta muita urheilulajeja harrastaneet tai erityisen liikunnalliset lapset pärjäävät usein suoraan vaativammassakin ryhmässä.

Akrobatiavoimistelun merkki- ja kilpailujärjestelmä

Kilpailuihin saa osallistua sen vuoden alusta lähtien, jona täyttää 7 vuotta. Sillä ei siis ole merkitystä, mihin aikaan vuodesta on syntynyt.

Akrobatiavoimistelussa on kolme erillistä kilpailumuotoa: akropuut, pienryhmät ja akroshow. Pääsääntöisesti Akron Taian kaikki voimistelijat osallistuvat näihin kaikkiin.

Akropuut
Akropuilla jokainen tekee sarjansa yksin. Akropuissa on neljä kilpailuluokkaa, joista luokka 1 on helpoin ja luokka 4 vaikein. Kussakin luokassa on tarkat säännöt, mitä liikkeitä siellä tulee suorittaa.

Pienryhmät
Parit, triot ja nelikot kilpailevat luokissa 1-5. Luokka 1 on helpoin ja luokka 5 vaikein. Näissä sarjoissa kuhunkin luokkaan vaaditaan merkkisuoritus. Merkkisuorituksissa voimistelija näyttää osaavansa luokassa vaadittavia taitoja riittävästi, että sarjassa kilpaileminen on turvallista. Merkit ovat Stara, pronssi, hopea, kulta ja timantti. Sarjoihin on myös ikärajat.

Akroshow
Akroshow’ssa koko joukkue esiintyy yhdessä. Ohjelmat ovat näyttäviä ja niitä esitetään myös muualla kuin kilpailuissa. Akroshow:n sarjat ovat lasten sarja, nuorten sarja, kilpasarja, perhesarja ja seniorisarja.

Haluaisitko mukaan?

Tutustu moniin ryhmävaihtoehtoihimme ja aloita
harrastus jo vaikka ensi viikolla!